TV Tie-Breakers
Tennisvereniging Tie-Breakers
TV Tie-Breakers > Junioren > Competitie

User Name

Password

Info New or Forgotten?

Delen

Competitie-indeling jeugd t/m 12 jaar

De competitie-indeling voorjaar 2017 voor de jeugd tot en met 12 jaar is bekend. Klik hier voor de pfd met de teams.

Jeugdcompetitie

De jeugd van Tiebreakers is actief in alle door de tennisbond (KNLTB) georganiseerde jeugdcompetities. Op deze pagina vind je per leeftijdsgroep een overzicht van de mogelijkheden om competitie te spelen. Er staat ook bij vermeld wanneer je je voor een bepaalde competitie kunt opgeven.

Oranje (8 t/m 11 jaar)

In de oranje competitie (zgn. ‘World Tour’) wordt gespeeld op driekwart baan (baseline is opgeschoven). Er wordt met oranje ballen gespeeld (‘stage 2’), deze zijn minder zwaar en stuiteren minder hoog dan gewone tennisballen. Deze competitie is weinig prestatiegericht en ook geschikt voor kinderen die nog niet zo lang tennissen.

Een team bestaat uit maximaal 6 spelers, jongens en meisjes door elkaar. Op een speeldag komen teams van meerdere clubs bij elkaar. Er worden enkels en dubbels gespeeld. Je speelt 5 games en op 40-40 wordt een beslissend punt gespeeld, de wedstrijden zijn dus kort. Je speelt drie of vier partijtjes op een ochtend.

Voorjaar:

Zes zondagochtenden (ca. 9-12 uur) in de periode maart t/m juni

Inschrijven uiterlijk half december.

Najaar:

Vier zondagochtenden (ca. 9-12 uur) in de periode september t/m begin november.

Inschrijven uiterlijk half juni.

 

Groen (10 t/m 12 jaar) (speeldag gewijzigd tov 2016)

De groene jeugdcompetitie is een gemengde competitie, jongens en meisjes spelen door elkaar. Een team bestaat uit 4 tot 6 jeugdleden. Ieder team speelt op een speeldag 6 wedstrijden (4 enkels en 2 dubbels). Per dag speel je maximaal 2 wedstrijden. Er wordt gespeeld op een hele baan met ballen met de groene stip (‘stage 1’), deze zijn iets minder zwaar en stuiteren iets minder hoog dan gewone tennisballen. Er worden 2 sets gespeeld tot de 4 games (i.p.v. 6 games) en op 40-40 wordt een beslissend punt gespeeld. Een eventuele derde set is een tiebreak. De wedstrijden duren hierdoor niet zo lang.

 

Voorjaar:

Zeven zondagochtenden (ca. 9-12 uur) in de periode april t/m begin juni.

Inschrijven uiterlijk half december.

Najaar:

Zeven zondagochtenden of -middagen (bijv. 10-13 uur of 14-17 uur) in september en oktober.

Inschrijven uiterlijk half juni.

 

Geel (11 t/m 14 jaar en 11 t/m 17 jaar).

De oudere jeugd speelt met reguliere tennisballen en er worden hele sets gespeeld (in sommige competities is de derde set een wedstrijdtiebreak tot 10 punten). Er zijn jongensteams, meisjesteams en gemengde teams, en ook twee leeftijdscategorieën (11 t/m 14 en  11 t/m 17). Een team bestaat uit 4 tot 6 jeugdleden. Er worden enkels en dubbels gespeeld en per dag speel je maximaal 2 wedstrijden. De competitie op zondag kent in het voorjaar een vrij hoog niveau. Daarnaast is er in het voorjaar ook een zgn. districtscompetitie op de vrijdagmiddag.

Voorjaar:

Zeven vrijdagmiddagen (ca. 16.30-19.00 uur) in de periode april t/m begin juni.

Inschrijven uiterlijk half november.

Zeven zondagen (ca. 10.00-15.00 uur) in de periode april t/m begin juni.

Inschrijven uiterlijk half november.

Najaar:

Zeven zondagen (ca. 10.00-15.00 uur) in september en oktober.

Inschrijven uiterlijk half mei.

Leeftijdsgrenzen (gewijzigd tov 2016)

Voor de gele competitie geldt dat je in het kalenderjaar dat de competitie gespeeld wordt, niet ouder mag zijn of worden dan de gestelde bovengrens. Je kunt dus bijv. niet meespelen in de categorie t/m 14 als je later in het jaar 15 wordt.
Voor oranje en groen zijn de leeftijdsgrenzen indicaties; zowel voor de boven- als de ondergrens geldt een marge van twee jaar. Meestal kun je dus kiezen tussen oranje en groen. Het hangt dan van je niveau af welke competitie het meest geschikt is voor jou. Als je twijfelt, overleggen we meestal even met de trainer.

 

Klassen en niveaus

Natuurlijk moet je al een beetje kunnen tennissen om mee te doen aan de competitie, en  in ieder geval de spelregels en de puntentelling kennen (alleen bij ‘oranje’ hoeft dat niet). Toch is onze ervaring dat kinderen vaak meer ontzag hebben voor het competitiespelen dan eigenlijk nodig is. Voor alle competitiesoorten geldt dat er meerdere klassen zijn (tenminste twee, dit geldt dus ook voor oranje en groen). Als je begint met competitiespelen begin je in principe in de laagste klasse. Daarin zitten kinderen van andere clubs die ook nog niet zo vreselijk goed zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je elke week ‘van de baan wordt geslagen’.

Begeleiding

Voor alle competities geldt dat er zowel uit als thuis gespeeld wordt. Bij een uitwedstrijd speel je dus bij een andere club, vaak in Amsterdam, soms iets verder weg. De ouders van de teamleden maken dan onderling afspraken over het vervoer. Ook bij thuiswedstrijden moeten er ouders aanwezig zijn om te begeleiden. Het is dus belangrijk dat ouders zich ervan bewust zijn dat er wat dit betreft van hen een bijdrage wordt verwacht.

Inschrijven

Voor jeugdleden zijn er aan het competitiespelen geen kosten verbonden. Bij elke competitiesoort staat vermeld wanneer je je daarvoor kunt inschrijven. Jeugdleden die op basis van hun leeftijd in aanmerking komen om mee te doen aan een bepaalde competitie, krijgen van de jeugdcommissie bijtijds een mail met daarin een link waarmee ze zich kunnen inschrijven. Heb je die mail niet gekregen, kun je ons altijd even een mailtje sturen (jc@tiebreakers.nl). Dit geldt ook als je verder nog vragen hebt over de jeugdcompetitie.

S P O N S O R S